El Balneari de l'Avellà

El Balneari de l'Avellà

A uns 5 km. de Catí, situat a 960 m. d'altura sobre el nivell del mar, després d'un túnel, entre fermoses muntanyes que ofereixen una vista espléndida de boscs d'alzines milenàries es troba l'Avellà, un lloc únic del Maestrat.

Els origens de l'Avellà daten de fa quasi cinc segles, aproximadament al voltant de l'any 1550.

La llegenda ho compta així:

"Pel camí que baixa del Prigonet  caminava una vella lebrosa acompanyada de la ma d'un xiquet. Anava a Salvassòria a implorar a Santa Llúcia, advocada contra els mals de la vista. Al passar prop de la font va sentir una suau veu de la Verge invitant-la a rentar-se els ulls en la font. Llavors es va produir el miracle. La velleta va recuperar la vista i la salut. Va anar correguent al poble per comptar el miraculós succés. El poble decidí construir en aquest lloc una capelleta per a honrar a la Verge..."

Aquesta tradició va originar la devoció per la Verge de l'Avellà dels catinencs que van alçar una ermita per a implorar la seua protecció. Posteriorment van construir un ermitori, una fonda i una casa de banys, origen del balneari actual.

L'Avellà és avui un lloc de descans per als turistes que dessitgen un silenci tant sols trencat pel brollar de les aigües de la centenària font protegida per dos xops centenaris.

Descobrir aquest recòndit i singular paratge ens invita a viatjar a l'Avellà on la ment oblida les preocupacions i l'esperit i el cor alivien els seus mals.

Construcció de l'ermita de l'Avellà:

L'actual ermita es va construir a principis del segle XVIII, substituint l'anterior del segle XVI. Del seu interior destaquen les pintures de Pasqual Mespletera que cobreixen la bòveda i les parets del Santuari.

Aigua de l'Avellà:

 Històrica i llegendària font que era ja coneguda pels musulmans molt apreciada en tota la província. L'aigua brolla d'una font de roca calcària, on la tradició oral situa la miraculosa aparició de la Mare de Déu de l'Avellà. El manantial d'aigua minero-medicinal, declarada d'utilitat pública en 1928, posseix propietats curatives per a la pell i el ronyó, excel·lents propietats físico-químiques que unides a la tranquilitat de l'indret, són una font de salut per al visitant.

Més informació en:

http://www.catimenu.com/avella0.htm

Balneario: http://www.catimenu.com/avellab.htm

La Verge: http://www.catimenu.com/verge.htm

La font: http://www.catimenu.com/avellafont.htm

L'aigua de l'Avellà: http://www.catimenu.com/aiguadelavella.htm

L'ermita: http://www.catimenu.com/avellaer.htm

Les pintures de l'ermita: http://www.catimenu.com/pinturesermita.htm

La carretera i el túnel: http://www.catimenu.com/carretera-tunel-avella.htm

Origen del nom avellà: http://www.catimenu.com/avellat.htm

Balneario de l'Avellà

Vols comentar-nos alguna cosa?
Util

T'ha semblat útil aquesta informació?

CAPTCHA Aquesta pregunta és per a comprovar si vostè és un visitant humà i prevenir enviaments de spam automatitzat.

Les dades per Vosté facilite seran tractats per Ajuntament de Catí, en qualitat de Responsable de Tractament, amb la finalitat de gestionar les queixes, suggeriments i agraïments.

La base de legitimació del tractament de les seues dades es troba en el consentiment manifestat per Vosté mitjançant l'enviament del present formulari, d'acord amb l'article 6.1.a) del Reglament General de Protecció de Dades.

Les dades es conservaran durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per a la qual es van recaptar i per a determinar les possibles responsabilitats que es pogueren derivar d'aquesta finalitat i del tractament de les dades. Serà aplicable el que es disposa en la normativa d'arxius i documentació. En qualsevol cas, les dades podran ser conservats, en el seu cas, amb finalitats d'arxiu d'interés públic, fins d'investigació científica i històrica o fins estadístics.

Les dades no seran cedits a tercers, llevat que siguen comunicats a les entitats públiques o privades, a les quals siga necessari o obligatori cedir aquests per a poder gestionar la seua sol·licitud, així com en els supòsits previstos, segons Llei.

Vosté podrà exercitar els drets d'Accés, Rectificació, Supressió, Limitació o, en el seu cas, Oposició. A aquest efecte, haurà de presentar un escrit en el Registre d'Entrada de l'Ajuntament/Mancomunitat: C/ Mayor, 1, Ajuntament de Catí, 12513, privíncia de Castelló, o, en el seu cas, al nostre Delegat de Protecció de Dades dpd@dipcas.es

En l'escrit haurà d'especificar quin d'aquests drets sol·licita siga satisfet i, al seu torn, haurà de mostrar o, en cas d'enviament postal, acompanyar document identificatiu equivalent. En cas que actuara mitjançant representant, legal o voluntari, haurà d'aportar també document que acredite la representació i document identificatiu d'aquest.

Així mateix, en cas de considerar vulnerat el seu dret a la protecció de dades personals, podrà interposar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es).